štvrtok 15. mája 2014

Technické prevedenie mojich diel

V tomto článku vám rada predstavím svoju prácu z technického hľadiska.
   
   Mnohí autori portrétnej kresby využívajú prekresľovanie z fotografie pomocou tzv. „štvorčekovania“. Autorovi to poskytuje presnosť pri kresbe, odchýlky v podobe s fotografiou bývajú minimálne, ale časovo je to náročnejšie. Ja vo svojej práci túto metódu nevyužívam. Všetky portréty a maľby podľa predlohy vznikajú „od oka“. Je to výhodou aj v tom, že dokážem kresliť a maľovať podľa videného objektu pred sebou, nielen podľa fotografie, ktorá v súčasnosti poskytuje praktickú možnosť, ako si dať zhotoviť portrét alebo maľbu podľa predlohy.

   Portréty vznikajú podľa fotografie a tak sa na mňa môžu obrátiť ľudia z rôznych kútov. Fotografiu stačí poslať emailom. Výhodou je vždy kvalitná fotografia v čo najlepšom rozlíšení pre lepšiu presnosť a detailnosť kresby. Príliš malá fotka alebo malé rozlíšenie fotografie môže spôsobiť nepresnosti pri kresbe. Ľudia sa potom čudujú, prečo sa človek až tak nepodobá. Treba brať na zreteľ oba tieto fakty + fakt, že portrét nikdy nemôže byť fotografiou. Hoci sa snažím zobrazovať realitu čo najpresnejšie, zanechávam si svoj rukopis. Pri kresbách využívam šráfovanie, ktorým sa snažím vytváram jemné polotiene, žiadne rozmazávanie prstami.

   Väčšina mojich prác, hlavne tých, čo tvorím v súčasnosti, sú maľované na plátne – ľanové alebo bavlnené – ktoré je natiahnuté na tzv. blindráme. Obraz je teda ľahko prenosný, pretože veľa neváži. Tieto plátna sú vopred šepsované a podmaľované základnou farbou, prevažne akrylovou. V súčasnej dobe maľujem iba akrylom, hlavne z praktického hľadiska. Vyhovuje mi aj rýchlosť, s akou sa diela dajú tvoriť. Nevadí mi to dokonca ani pri portrétoch, kde je potrebná jemná práca s valérmi. V minulosti som maľovala aj olejovými farbami. Pri objednávke obrazu si najprv vždy objednávam materiál – farby, plátna, atď. Všetkým ostatným autorom môžem odporučiť internetový obchod „www.maliarskeplatno.sk“. Keďže si potrebný materiál objednávam vopred, treba brať do úvahy čas, za ktorý je tovar doručený, nielen čistú prácu na diele. Zhotovenie obrazu o veľkosti 60x80 trvá približne 2-4 týždne.

    Čistá práca priemerne veľkého obrazu (50x70cm) trvá okolo dvoch hodín, zvyknem sa však k dielam vracať aj niekoľkokrát a upravovať ich do finálnej podoby, obraz teda vzniká na niekoľko sedení. Kresba je hotová za 24 hodín, v závislosti od veľkosti kresby a množstva portrétov. Obrazy sa lakujú záverečným lakom, ktorý zachová farbám lesk a farebnú sýtosť. Tento lak zároveň obraz chráni pred vonkajšími vplyvmi ako je vlhkosť vzduchu a slnečné žiarenie. Preto sa niektoré obrazy tak výdatne lesknú.

        Chcela by som ešte podotknúť, že obrazy na tejto stránke sú nafotené fotoaparátom tak, ako mi to podmienky dovoľujú. Každý obraz vyzerá jedinečne na stene, v ráme, vhodne umiestnený a nasvetlený. To platí aj pri kresbách. Zatiaľ mi možnosti nedovoľujú kresby odfotiť verejne čo do svetelnosti i čo do detailov.

    Za dielka sa platí záloha vopred, zvyšok po dokončení práce. Obrazy nemajú vonkajší rám, ale majú zamaľovanú aj bočnú stranu plátna. Ak niektorý z obrazov už rám má, pretože bol vystavovaný, pri odbere o tom budete upovedomení. Nechávam však na vás, aký rám si pre neho vyberiete, môžem vám jedine odporúčať vybrať rám tenký, jednoduchý, sivý, biely alebo farebný podľa tónu obrazu. Rám dáva obrazu ukončenie, ohraničenie a celistvosť.

  Ceny obrazov už na stránke neuvádzam, pretože na každý je cena dohodou.
Henya Kovacs ART - ABSTRAKCIA web
  
    Pred výstavou na stránke uvádzam, ktoré z obrazov budú vystavované a budete si ich môcť obzrieť aj osobne. Pri každom diele v časti „Galéria“ je uvedené, kde sa obraz aktuálne nachádza.

    Vstupný materiál a jeho kvalita a cena je pri mojej práci rozhodujúci. Svoj tovar si objednávam zo stránky:

Maliarské plátno - internetový obchod s umeleckými potrebami
   

    Verím, že týmto článkom som predišla akýmkoľvek nedorozumeniam a pomohla som vám vytvoriť si o dielach lepšiu predstavu. Ak máte otázky, pýtajte sa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára