utorok 13. mája 2014

Abstrakcia a portréty v moderných interiéroch

"Obrazy dnes už interéru nevládnu, ale dotvárajú jeho atmosféru a pozdvihujú jeho úroveň. "
Okrem tohto faktu, obrazy vypovedajú o duši majiteľa bytu a o ľuďoch, ktorí sa v ňom pohybujú. Rodina, vytváranie domova, nielen dizajn a esteticko-funkčný charakter. Obraz nielen zakrýva veľkú bielu stenu a zútuľňuje priestor. Obraz je vlastná osobnosť, má vlastnú dušu.
Už dlhé desaťročia sa mení charakter abstrakcie, ale nemení sa jej spôsob vyjadrovania. Nič konkrétne, vízie a duša vo farbách na plátne, myšlienky a expresia. Málokto z nás si môže doma zavesiť originál od Modriana alebo Renoira. Abstrakcia je ale čoraz väčšmi dekoráciou, nielen myšlienkami autora, s ktorými sa majiteľ obrazu stotožňuje. Ak si kúpime originálny obraz, investujeme do jeho budúcnosti a umeleckej hodnoty. Je to duševná práca maliara. Nevymeníme ho, ak sa charakter nášho bytu zmení, nevymeníme ho, ak chceme zmeniť predmety, ktoré v byte vytvárajú "modernosť" alebo atmosféru. Ostáva tam, s nami.

Portrétna maľba abstrakciou nie je utlačená do úzadia, priam naopak, stále si zastáva svoje trvalé miesto, hoci portréty nahradili fotografie. Portrét blízkych, rodičov, detí a lások nám zachovávajú spomienku, hrejú pri duši. Sú skvelým darčekom pre všetkých, ktorých máme radi. Portrétna maľba nikdy nezanikne. Dokázať namaľovať skutočne dobrý portrét, aby sme v maľbe či kresbe skutočne videli pohľad daného človeka, je tvrdý oriešok. Aj tieto obrazy stále dotvárajú naše interiéri, ale vyhovujú viac nášmu citlivému, osobnému ja.
Abstrakcia a portréty (figurálna maľba) dohromady dokážu vylúdiť zaujímavú kombináciu a dať priestoru zaujímavý charakter. Sama som prešla oboma štádiami - od portrétnej maľbe k abstraktnej a späť. Ľudia stále hľadajú farebnú zhodu v bytoch, keď uprednostňujú kúpu abstraktných motívov, ale aj čosi do srdiečka, chcú mať na očiach tých, na ktorých im záleží.

 V mojej budúcej tvorbe, okrem iného, chcem naplniť aj toto zvláštne spojenie. Múza sa vo mne hromadí v nových úvahách a predstavách o nových dielach. Posledné obrazy s figurálnou tématikou nemajú mať iba portrétny charakter, ale skúsim ich skombinovať s abstrakciou. Skĺbiť tie dva korene, zasadiť spolu dve rôzne semienka. Dať na jedno plátno to, čo sa možno zdá nespojiteľné. Ako som načrtla už v mojich starších dielach /Spojenia/, abstrakcia a náčrt figúry sa ľuďom približujú viac. Ľudia sú radi, ak obrazu rozumejú. Ak v abstrakcii vidia čosi lyrické. Toho som sa pridržala aj ja, keďže som veľmi zriedkavo maľovala čistú, puristickú alebo geometrickú abstrakciu.
"Obrazy sú silné, môžu očistiť a oživiť unavené priestory, zmeniť náladu a pozdvihnuť ducha.Všade na svete pripisujú rôzne kultúry obrazom iný význam. Obrazy môžu byť vášnivé a dynamické, ale tiež ukludňujúce a meditatívne. Obrazy v nás zanechávajú dojem a pomáhajú vytvoriť z nášho sveta fascinujúce a krásne miesto na život." (umeniesveta.sk) V tomto duchu upravujem charakter svojej tvorby a veľmi sa teším na večery strávené pri farbách a plátnach, Ťažiac z ničoho niečo, z myšlienok konkrétnosti.
Teším sa na vaše reakcie, ďakujem za vaše postrehy, názory, spätnú väzbu a vaše otázky, objednávky.
Som k dispozícii aj na facebook-u, kde nájdete bližšie informácie o mojej tvorbe:)
HK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára