utorok 13. mája 2014

Moderný obraz - časť našej osobnosti

Moderný interiér sa vyznačuje krásnym spojením rôznych  prvkov. V harmónií kombinácie materiálov, tvarová ľahkosť, jasnosť až strohosť. Stolárske výrobky sú dopĺňané chrómom, lesklým či matným hliníkom, nerezom, transparentným, pieskovaným či farebným sklom, kameňom, lexanom, textíliami rôznych dezénov a štruktúr. A do tohto všetkého zapadá kúsok našej osobnosti, ktorým všetko ostatné podčiarkneme - moderný obraz.

Moderný obraz nemusí byť surrealistický, ani prísne geometricko-abstraktný. Pre človeka je dôležité vidieť v tom obraze okno do duše, okno do vesmíru, tajomna, radosti, snov, spomienok. Farebný obraz prevažne väčších rozmerov alebo viac obrazov, ktoré tvoria celok, alebo malý obraz ako jemný detail v architektonickom prvku, v časti nášho príbytku, kam oko zájde a pohľad ulahodí duši. Obraz má byť nielen dekoratívnym prvkom. Obraz je v prvom rade umelecký artefakt, kde treba zdôrazniť, že v prípade originálu jeho hodnota rokmi stúpa. Investícia do obrazu sa teda vypláca. Nestarne, ale zreje - spolu s nami. Ľudia radi spomínajú, kedy a za akej príležitosti takýto výnimočný dar dostali, aké sa k obrazu viažu spomienky. Obraz je svedkom diania v byte. Mlčí, hovorí svojim tichým prejavom. Každý si v ňom nájde kus vlastných úvah a myšlienok, naplnenia.
Moderný obraz je vtedy hodnotný, ak je originálom. Nezáleží na veľkosti, ale na autorstve a jedinečnosti. V mojom ateliéri nevzniká ani jeden obraz dvakrát.
Tvorím lyrickú abstrakciu,originálne diela s vlastným svetom, duchovnom, vlastnými myšlienkami, ktorým konieckoncov nie je ťažké porozumieť. Hodnota takéhoto obrazu sa nemeria časom, za aký obraz vznikol, ale práve tou originálnosťou. Do každého diela dávam vlastné ja. Prihliadam na funkčnosť a použiteľnosť v spomínanom modernom interiéri. Hoci každé umelecké dielo má osobité čaro a samostatnosť v pôsobení, vždy zapadá do interiéru a do sveta toho, kto si ho privlastní.
V súčasnosti je veľmi vyhľadávaný aj wallpainting, resp. maľba na stenu. Nástenné maľby sú oproti obrazom fixné, teda po aplikácií do moderného interiéru sú neprenosné. Ak sa zákazník rozhodne dekorovať miestnosť ornamentálnou maľbu, obrazom priamo na stenu, geometrickými prvkami, či farebným členením miestnosti, ostáva to nemenné, pokiaľ sa znova po dlhšej dobe nerozhodne prerábať a maľbu tzv. likvidovať. Umeleckosť takýchto malieb je na inej úrovni a je nižšia, spĺňa totiž hlavne dekoratívnu funkciu v interiéri. Obraz si stále zachováva svoju umeleckú hodnotu. Ľudia sa ma často pýtajú na maľbu na stenu. Wallpainting som už realizovala a aj rada realizujem, je to takisto kreatívna práca, vedená ľudskou rukou - nič strojové, nič neosobné. Najlepšie sa tvorí bez šablóny - podľa požiadaviek zákazníka a jeho vlastných predstáv. Takto sa v interiéri dokáže objaviť niečo vlastné a kreatívne, ktoré wallpaintingu pridáva na hodnote.
Ak niekto chce investovať do umenia, nech si radšej zvolí moderný obraz, originál - nie reprodukciu tlačenú strojovo ako plagát v xy kusoch. Nech si zvolí dielo hodnotné a s myšlienkou, ktoré ho bude reprezentovať a bude jedinečné. Kúpa originálneho obrazu je investíciu do samého seba, do našich kultúrnych hodnôt. Moderný obraz bude mať vždy prevahu nad wallpaintingom, hoci sa jedná o rozličné kategórie malieb.
Osobne zhotovujem diela aj podľa požiadaviek zákazníka a rada sa nechám viesť jeho predstavami o obsahovosti diela, farebnom ladení a rozmerov, aby obraz krásne vynikol práve v tom jeho modernom interiéri, resp. byte, dome, kancelárií a priestore, v ktorom žije a ktorý ho istým spôsobom reprezentuje, aby bolo dielo čo najoriginálnejšie, individuálne a jedinečné.
Na záver teda ostávam s nádejou, že si do svojho priestoru vyberiete ten správny umelecký artefakt, ktorý bude naberať na umeleckej hodnote a ktorý vás osloví natoľko, že sa nebudete báť investovať do svetla, ktoré vám vnesie do vášho príbytku a do vášho života na veľmi dlhý, dlhý čas.

Iný článok z časopisu Top Kuchyňa, ktorý som sama napísala,  nájdete na webe práve tu:
Moderný interiér - moderný obraz
----

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára